top of page

MINDFULNESS

MINDFULNESS

Letterlijk vertaald betekent Mindfulness ‘opmerkzaamheid’. Met Mindfulness leert men met aandacht in het ‘hier en nu’ te leven. We doen heel veel zaken in het dagelijks leven op de automatische piloot en we ‘moeten’ daarbij ook nog van alles. Mindfulness draait niet alleen om concentratie op het hier en nu. Het gaat er ook om alle gewaarwordingen te accepteren zoals ze zijn, zonder ze te willen veranderen. We hebben namelijk de neiging om voortdurend in de gaten te houden of alles wel naar onze wens is, of het overeenkomt met onze verwachtingen, en of het niet beter kan. Stuiten we op vervelende gevoelens, zoals pijn, verdriet of angst, dan gaan we automatisch op zoek naar een oplossing.

Bij praktische problemen zoals lekke band werkt deze oplossingsgerichte houding prima: oorzaak signaleren, even logisch nadenken, maatregelen nemen, probleem opgelost. Maar bij gevoelens ligt het net iets anders. Die worden vaak juist erger naarmate we harder naar een oplossing zoeken. Hetzelfde geldt voor gedachten, zoals ‘ik doe het niet goed’ wanneer je dit continue tegen jezelf zegt wordt het op den duur een soort werkelijkheid voor je. Terwijl het geen ‘werkelijkheid’ is, je hoeft je er niet mee te identificeren het zijn maar gedachten.

Uit verschillend onderzoek blijkt dat een training in Mindfulness positieve effecten heeft bij mensen met chronische pijn, hartklachten, maagdarmproblemen, angststoornissen, depressies en slaapproblemen, en dat die effecten ook op de lange termijn aanhouden.

Psychologiepraktijk Liebrand                                               

Graveneslaan 5 L - 7576 BE Oldenzaal 

Tel: 06 296 228 52

bottom of page